Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετική διάθεση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής, η πρώτη από σειρά συντονισμένων δράσεων του Συλλόγου στην πόλη μας. Παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, αφού επικρατούσε χαμηλή θερμοκρασία, έντονος άνεμος, έως και ελαφρά παροδική χιονόπτωση (!), περίπου 25 μικροί και μεγάλοι φίλοι μας, συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης του Ομίλου Αντισφαίρισης Ραφήνας, προκειμένου να καθαρίσουν την πευκόφυτη έκταση του Οχυρού.

Η ημέρα ξεκίνησε με ορισμένους εξ’ αυτών να συναντώνται αρκετή ώρα νωρίτερα, ώστε να απολαύσουν -τρέχοντας- τα μονοπάτια αυτού του πράσινου θησαυρού στο κέντρο της Ραφήνας. Μάλιστα, καθώς για κάποιους ήταν η πρώτη φορά στο συγκεκριμένο έδαφος, εξέφρασαν στο τέλος τον ενθουσιασμό τους για την γνωριμία με το χώρο. Μετά και από αυτή την παρατήρηση, συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους φίλους μας να έρθουν να τρέξουν ή απλά να περπατήσουν με τους αγαπημένους τους στα μονοπάτια του Οχυρού.

Η συνέχεια δόθηκε στις 11:00 το πρωί, όπου με την έλευση όλων των εθελοντών, δόθηκαν οδηγίες και μοιράστηκαν σακκούλες απορριμάτων. Κινούμενοι σε μικρές ομάδες ώστε να καλύψουν όσο δυνατόν μεγαλύτερη έκταση, αλλά και να διατηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ μας, η ομάδα κατάφερε στο τέλος, να συγκεντρώσει περίπου 600 λίτρα απορριμάτων (5 μεγάλες σακούλες όγκου 120 λίτρων έκαστη), διαπιστώνοντας με θλίψη το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πάγια αδιαφορία και λανθασμένη νοοτροπία συμπολιτών, αλλά και επισκετπών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η στάση των παιδιών, καθώς και ο ενθουσιασμός με τον οποίο συμμετείχαν στη δραστηριότητα, βλέποντάς το όχι απλά ως παιχνίδι προσφοράς, αλλά και ως ευθύνη του καθενός να διαφυλάξει την προστασία του περιβάλλοντος. Εξέφρασαν δε, την αυθόρμητη, παιδική, απορία τους σχετικά με το πως είναι δυνατόν να αφήνει κάποιος σκουπίδια στη φύση, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά, με τη σωστή καθοδήγηση και παράδειγμα, μπορούν να αποκτήσουν από νωρίς οικολογική συνείδηση.

Όντας περήφανοι τόσο για την παρουσία, όσο -κυρίως- για τη διάθεση όλης της παρέας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή μας την πρωτοβουλία και να υποσχεθούμε ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες, αρχικά στον όμορφο Δήμο μας, αλλά και όχι μόνο. Όταν αναφερόμαστε στη φύση γύρω μας, αναφερόμαστε στο φυσικό μας σπιτι, το οποίο οφείλουμε να αγαπάμε και να διατηρούμε εξίσου καθαρό. Δικαιολογία δεν υπάρχει για κανέναν μας πλέον, υπάρχει όμως χρόνος να διορθωθούν λανθασμένες συμπεριφορές και πρότυπα ατομικισμού που ανέκαθεν επικρατούσαν.

Τέλος, παρακολουθώντας τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μικρών παιδιών που μας συντρόφευσαν, δίνοντας μάθημα για το χρέος μας απέναντί τους, αλλά και ακολουθώντας τις συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των ενηλίκων στο τέλος της συγκέντρωσής μας, θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους αρμόδιους τοπικούς (πολιτικούς, πολιτιστικούς, εμπορικούς, αθλητικούς κ.α.) φορείς, κατεθέτοντας θερμή παράκληση για το εξής:

Όποια κι αν είναι στο μέλλον τα οράματα και οι σκέψεις για χρήση, εκμετάλλευση, προώθηση και προβολή δημοσίων χώρων, όπως ο Λόφος του Οχυρού -ο λόφος μας- επιβάλλεται η εκάστοτε υλοποίηση να γίνει λαμβάνοτας πρωτίστως υπόψη το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον, το σεβασμό στη φύση και τη διασφάλιση του χαμόγελου στα πρόσωπα των παιδιών μας. Σε αυτό -και μόνο- τασσόμεθα όλοι, σύσσωμα υπέρμαχοι.

Το ΔΣ του Αθλητικού Συλλόγου Δρομέων Ραφήνας,

Rafina Runners